Gravid – Dette skjer i uke 2

Hvordan babyen din vil vokse

Selv om du ikke er gravid ennå, kan du være i ferd med å frigjøre et egg som kan vokse til en baby hvis den befruktes av en sædcelle.

  • I forrige uke økte mengden av østrogen og progesteron gjennom blodbanen i din livmor til å produsere et frostfritt, blodrikt forside av vev for å støtte et potensielt befruktet egg. På samme tid, i eggstokkene dine, egg ble modnet i væskefylte sekser kalt follikler.
  • I begynnelsen av denne uken (rundt dag 15 i en 28-dagers syklus) kan du forvente eggløsning. Når dette skjer, vil et egg bryte ut fra sin follikel og blir feid fra eggstokken til et eggleder. (Merk at eggløsningsdagen kan variere ganske mye. For eksempel kan det skje mellom dag ni til dag 21 for kvinner med en 28-dagers syklus.)
  • I løpet av de neste 24 timene, blir dette egget befruktet hvis en av de nesten 250 millioner sædcellene i hver utløsning klarer å svømme helt fra skjeden din gjennom livmorhalsen din, opp gjennom livmoren til egglederen, hvor den kan trenge inn i egget . Bare ca 400 sperm overlever den vanskelige 10 timers reisen til egget, og bare en kan lykkes i å grille gjennom sin ytre membran.
  • I løpet av de neste 10 til 30 timene smelter sæd kjernen sammen med egget, og de kombinerer sitt genetiske materiale. Hvis sæden bærer et Y-kromosom, blir babyen din en gutt. Hvis det er et X-kromosom, bærer du en jente.
  • I løpet av tre-fire-dagers turen fra egglederen til livmoren din, vil det befruktede egget (nå kalt en zygote) dele seg i 16 identiske celler. Når den går inn i livmoren, kalles zygoten en morula. En dag eller to senere begynner den å grave inn i den frodige formen av livmoren din, og fortsetter sin fantastiske vekst og transformasjon.

Ved denne tiden er utviklingsbarnet ditt en liten ball med celler som offisielt refereres til av forskere som blastocyst: Den har en indre cellemasse som vil bli selve embryoet og et væskefylt hulrom som vil bli fostervesken. En ytre cellemasse vil bli morkaken, pannekakeformet organ som leverer livsopprettholdende oksygen og næringsstoffer til babyen din og bærer bort avfallsprodukter.

Merk: Hver baby utvikler seg litt annerledes – selv i livmor. Vår informasjon er utformet for å gi deg en generell ide om babyens utvikling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *