Gravid – Dette skjer i uke 5

Dypt inn i livmoren er det et embryo som vokser i høy tempo. På dette punktet handler er embryoet på størrelsen  av et sesamfrø og ser mer ut som en liten rumpetroll enn et menneske.

 

Nevrale røret – hvorfra babyens hjerne, ryggmargen, nerver og ryggrad vil vokse- begynner å utvikle seg i topplaget, kalt mesoderm. Dette vil utvikle hud, hår, negler, bryst og svettekjertler og tannemalje.

Embryoet hjerte og sirkulasjonssystem begynner å danne seg i mesoderm. (Denne uka begynner faktisk hans lille hjerte å dele seg i kamre og slå og pumpe blod.) Mesodermen vil også danne babyens muskler, brusk og bein..

Det tredje laget, eller endodermen, vil utviklelungene, tarmen og tidlig urinveisystem, så vel som embryoets skjoldbruskkjertel, lever og bukspyttkjertel. I mellomtiden er den primitive placenta og navlestrengen, som gir næring og oksygen til babyen din, er allerede under arbeid.

Hvordan livet ditt endrer seg

Du kan legge merke til noen graviditetsrelaterte ubehag allerede. Mange kvinner rapporterer ømme bryster, tretthet og hyppig vannlating fra begynnelsen av uken. Du kan også oppleve kvalme, selv om det er mer sannsynlig at kvalme dukker opp i de kommende ukene.

Du burde starte å lage trenings rutine i denne perioden, selv om noen kvinner må sette dette på vent til første trimester er over. Øvelser hjelper deg med å utvikle styrke og utholdenhet du trenger for å håndtere den ekstra vekten du skal bære. Det kan bidra til å forhindre noen av smerter  i svangerskapet, og mange kvinner finner ut at det er en stor stressreduksjon. Øvelse kan også hjelpe deg med å gjøre deg klar for selve fødselen.

Det  er lettere å hoppe tilbake form etter at du har født om du har trent gjennom graviditeten. Velg en trygg, moderat kraftig aktivitet du liker. Om det er å gå eller svømming er det gode valg for gravide kvinner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *