Gravid – Dette skjer i uke 3

Hvordan babyen din vokser

Et fantastisk øyeblikkelig foregår inni deg nå! Nemlig en enkelt sæd har brutt gjennom den harde ytre membranen til egget ditt og befruktet den. Flere dager senere kom det befruktede egget i livmoren og begynner å grille inn i foringen. En baby blir utviklet nå!

Barnet ditt er nå i størrelsen med en liten ball (kalt en blastocyst), som består av flere hundre celler som multipliserer som bare f*en. Det delen av den som utvikler seg til morkaken, har begynt å produsere graviditetshormonet hCG (Graviditetskontroll), som forteller at eggstokkene dine slutter å slippe egg og utløser økt produksjon av østrogen og progesteron. Disse hormonene holder livmoren under kontroll.

I mellomtiden begynner fostervann å samle seg rundt ballen av celler (altså nye barnet ditt) i hulrommet som vil bli fostervesken. Denne væsken vil pute babyen din i uker og måneder fremover.

Akkurat nå mottar din lille baby får oksygen og næringsstoffer (og kasserer avfall) gjennom et primitt sirkulasjonssystem som består av mikroskopiske tunneler som forbinder din utviklende baby med blodkarene i livmorveggen din. Morkaken vil ikke bli utviklet nok til å overta denne oppgaven til slutten av neste uke.

 

Lær om: Tidlige graviditets symptomer

Noen kvinner føler seg gravid selv før testen blir positiv. De tidligste tegnene inkluderer:

Hovne pupper, mange kvinner sier at det er ømhet de føler er en overdrevet versjon av hvordan deres bryst føler seg før mensturasjonen.

Tretthet, føler du deg trøtt plutselig?  Økte nivåer av hormonprogesteron og den ekstra innsatsen som kreves for å begynne å lage en baby, kan få deg til å føle deg som om du har løpt en maraton når alt du har gjort er satt på en dag på jobben.

Sterkere luktesans. Mange ny gravide kvinner befinner seg at de er overveldet av sterk luktesans i svangerskapet. Dette kan være en bivirkning av raskt økende nivåer av østrogen i systemet.

Matavvik, er en av de vanligste sumptonene under graviditet . Du kan plutselig finne ut at visse matvarer du pleide å nyte, er nå helt motbydelig for deg.

Kvalme eller oppkast, pleier vanligvis ikke å starte i noen uker, men noen kvinner føler det tidligere enn andre.

Din kroppstemperatur forblir høy. Hvis du har kartlagt temperaturen og den forblir høy i 18 dager på rad, er du sannsynligvis gravid.

Blødning eller spotting Noen kvinner merker en liten mengde rød spotting eller rosa eller rødbrun flekker rundt tiden de burde få sin menstruasjon på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *